Biografie

door: Reyer Boxem

Lielian Tan ( geboren 25 mei 1981) is een bijzondere verschijning in het nederlandse drummerslandschap. Als kind geschoold in orgel en piano, begon ze op haar 16e met drummen en is nooit meer opgehouden met spelen. Na de vooropleiding conservatorium Groningen te hebben doorlopen trok het echte performerswerk en raakte ze door haar ongebreidelde enthousiasme en hoge kwaliteit al snel werkzaam bij zeer uiteenlopende bands en projecten. 

Haar talenten ontwikkelden zich in razendsnel tempo in allerlei uiteenlopende richtingen. Van ska, pop, surfpop, jazz, rock, soul, en zelfs dixieland ontwikkelde ze zich tot de allround drummer die ze vandaag de dag is. Ze leeft – letterlijk en figuurlijk- van optredens, van Delfzijl naar Rotterdam , voorts naar Engeland , via Zwitserland en Denemarken verderop naar cd opnames in New York. 

Lielian is een charismatische verschijning en een echte eyecatcher achter haar drumkit, ze staat op dit moment op (buitenlandse) podia met groepen als het Jos de Brouwer Quintet, toert door het clubcircuit met de surfpopgroep The Monroes, speelt op straat in de Dixieland Crackerjacks, rockt cafe’s plat met de coverband Goldfish, speelt fluisterzachte concerten met folkrockgroep VeNce, maar begeleidt met hetzelfde gemak songwriter Sido Martens (Fungus) of  de huidige belofte Laura van Kessel (bekend van het programma The Hit) in de band Van Kessel. Met gitaargenie Rudy Lentze doet ze shows in obscure hippe zalen als de Nieuwe Anita Amsterdam, maar evenzogoed staat ze een dag later met een brede lach samen met de muziekentertainers de Flageolettes in een winkelcentrum in Hoogvliet kerstliedjes te spelen voor winkelend publiek. 

Op Lielian staat kort gezegd geen maat. Ze leeft voor de muziek, en de muziek leeft in haar.